Vredespark Almelo
 
 
 
 

Verpleegster 1e klas van Strik, F. (Fredrika) (Marine)


Fredrika van Strik is geboren op 5 januari 1910 te Almelo
Zij overleed op 22 februari 1942 te Soerabaja a/b Hr.Ms. Op ten Noort

Zij is 32 jaar geworden.

Het schip de ‘Op ten Noort’ was een pakket - mail- en passagiersschip van de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij (KPM).

Het schip was in januari 1925 bij de Nederlandsche Scheepsbouw Mij. te Amsterdam, op stapel gezet.

Vanaf 11 november 1927 werd de Op ten Noort als pakket-, mail- en passagiersschip ingezet op de lijn Batavia-Singapore-Bangkok-Saigon-Manilla-Molukken-Bali-Batavia. Later kwam het schip op de snelle lijn Java`s noordkust-Singapore-Deli.

Op 8 december 1941, de dag dat Nederland de oorlog verklaarde aan Japan, werd de ‘Op ten Noort’ door de Koninklijke Marine gevorderd en op het Marine-etablissement te Soerabaja, Java, verbouwd tot hospitaalschip.
Op 4 februari 1942 werd de ‘Op ten Noort’, via de Zweedse gezant in Tokio, aangemeld als hospitaalschip bij de Japanse regering.
De Japanse ministeries van buitenlandse zaken en marine bevestigden de status van het schip diezelfde dag.
De ‘Op ten Noort’ werd eveneens op die dag officieel door het Nederlands Oost-Indische Gouvernement als hospitaalschip geregistreerd bij het Internationale Rode Kruis te Genève in Zwitserland.

Tien dagen later werd Hr. Ms. Op ten Noort in dienst gesteld bij de Koninklijke Marine. De 162-koppige bemanning bleef aan boord en werd aangevuld met dokters, verpleegsters, verplegers en tandarts S.J. Wiemans, onder leiding van chef-arts officier van Gezondheid der 1e klasse A.W. Mellema.
Kapitein G. Tuizinga bleef als gezagvoerder aan boord.

Hoewel het schip duidelijk herkenbaar was als hospitaalschip, door de grote rode kruizen op de schoorsteen en de scheepswand, werd het op 21 februari door Japanse vliegtuigen gebombardeerd toen het door het Westervaarwater op weg was naar Soerabaja. 

Hr. Ms. Op ten Noort kreeg een voltreffer op het achterschip en een aantal near misses (indirecte treffers) te verwerken.

Drie leden van de medische staf werden getroffen door bomscherven waarvan een chirurg en een verpleegster op slag gedood werden.
Het derde dodelijke slachtoffer was een medische analist die de volgende dag overleed.
Verder waren er als gevolg van het bombardement elf gewonden te betreuren.
Het schip werd daarna gerepareerd aan de Perakhaven bij het Marine-etablissement in Soerabaja.


In 1942 werd de Hr. Ms. Op Ten Noort in beslaggenomen door de Japanners en werd omgedoopt tot Tenno Maru. 
Tot de capitulatie van Japan in 1945 bleef de Op Ten Noort eerst als hospitaalschip en vervolgens als "Hell-ship" dienst doen bij de Japanse marine.


Op 17 augustus 1945, twee dagen na de Japanse capitulatie, werd de Op Ten Noord in  de haven van Maizuru (Japan) tot zinken gebracht.  Het schip zonk in de 120 meter diepe baai.




Klik naar boven ,  naar startpagina of naar lijst Gesneuvelde Almelose Militairen 


Bronnen: Oorlogsgravenstichting, Traces of war, Delpher.nl