Vredespark Almelo
 
 
 
 

Trots en Eer


Bij thuiskomst in Nederland werd de ex-militair vaak niet begrepen door zijn omgeving. Op zich is dit logisch... de thuisblijvers waren waarschijnlijk nog nooit de provincie uit geweest, hadden nog nooit een wapen afgevuurd, laat staan een medemens gedood....

Soms ontaarde dit onbegrip in kwetsend en beledigend gedrag en in enkele gevallen zelfs in geweld tegen de jongemannen die jaren lang hadden gevochten voor orde en vrede in opdracht van de regering aan de andere kant van de wereld.

Een groep mensen begreep hen wel.... de mede-veteraan.

De Demobilisatie spelden van Marine, KNIL, Landmacht.
(de demobilisatie speld van Marine heet officieel DNI, er was namelijk al een demobilisatie speld Marine, maar deze was voor de tweede wereld oorlog) 

Daar het veteranen draaginsigne pas veel later kwam (2003), droeg de veteraan tot die tijd zijn onderdeels-demobilisatie-insigne met trots.
Zo kon men elkaar laten zien dat men Indië-veteraan was......

Ook werd met trots het eenheids-logo gedragen. Trots op HUN eenheid..

Hierboven verschillende onderdeels-reversspelden.
Foto 1: Garderegiment Jagers (GRJ), West Java
Foto 2: Jachthoorn van GRJ
Foto 3: OVW, Oorlogsvrijwilligers
Foto 4: Marbrig, Marinierbrigade


het veteranen draaginsigne Verschillende Eretekens voor Orde en Vrede van onbekende militairen die in Indië gediend hebben.

Het Ereteken Orde en Vrede is bedoeld voor militairen van de 3 krijgsmachtonderdelen en van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Zij moeten in Nederlands-Indië en de aangrenzende zeegebieden tussen 3 september 1945 en 4 juni 1951 ten minste 3 maanden in werkelijke dienst zijn geweest.

Op het lint kunnen gespen worden gedragen. Deze bronzen gespen dragen een jaartal. Op de gesp wordt een jaartal aangegeven. Voor elk jaar dat er daadwerkelijk aan gevechten met vijandelijke eenheden werd deelgenomen werd een gesp toegekend.


Het Ereteken voor Orde en Vrede van Wessel van der Velde met jaargesp 1949.


Het Ereteken voor Orde en Vrede van J. L. Lotens met jaargesp 1947.
Bronnen:
Defentie.nl
Wikipedia.nl

Klik naar boven of naar startpagina