Vredespark Almelo
 
 
 
 

Stoker Bannink, A. J. (Arend Jan)

 

Geboren op 13-04-1905 in Ambt-Almelo
Overleden op 29 oktober 1942 te Noord Atlantische Oceaan aan boord van de
m.s. Abosso II
Rang:  Stoker o/m
Militair onderdeel: Koninklijke Marine

 

Zoon van Gerrit Jan Bannink en Jansje Lucas

De M.S. Abosso II was een passagiers / vracht - schip dat voer tussen Zuid-Afrika en Engeland.

Zij werd op de reis van Zuid-Afrika naar Liverpool aangevallen door de Duitse onderzeeboot U-575 en zonk.

Op 8 oktober 1942 vertrekt het Britse passagiersschip Abosso (kapitein Reginald William Tate) met een lading van 3000 ton wol, 400 zakken post en 210 passagiers.

Onder de passagiers zijn 50 dienstplichtige Nederlanders die eerder naar Zuid Afrika waren geëmigreerd, die als 7e detachement bestemd zijn voor opname in de Prinses Irene Brigade.

Ook aan boord zijn 34 Nederlandse marinemannen van de Onderzeedienst.
Deze laatste groep is afkomstig van de onderzeeboten Hr. Ms. K IX, K X en K XII, en zullen in Groot-Brittannië de nieuwe onderzeeboot Hr. Ms. Haai (ex HMS Varne) in dienst gaan stellen.

Op 29 oktober 1942, op ongeveer 600 mijl ten noorden van de Azoren, wordt de Abosso ontdekt door de Duitse onderzeeboot U-575 (Kapitän leutnant Günther Heydemann). Die vuurt in de avonduren een salvo van vier torpedo’s af op het passagiersschip.

De opvarenden verlaten in het donker het schip in reddingboten en vlotten.

De U-575 komt boven water, inspecteert de reddingboten en vlotten met haar zoeklicht en verlaat daarna het gebied.
Heydemann rapporteert in zijn oorlogsjournaal dat hij ongeveer tien reddingboten en 15-20 vlotten heeft waargenomen. Ook meldt hij dat het weer slecht is.

Reddingboot nummer 5 is één van de waargenomen boten, maar verkeert niet in goede staat. De boot lekt zwaar en de 31 inzittenden moeten onafgebroken hozen om de boot drijvend te houden.

Later blijkt dat de inzittenden van reddingboot nummer 5 de enige overlevenden zijn van de ramp met de Abosso. Geen enkele andere reddingboot of vlot wordt teruggevonden.

Een totaal van 362 mensen komen om, waaronder sergeant majoor Bruinink en stoker Bannink.

 


Klik naar boven of naar startpagina of klik op Tweede Wereld Oorlog Gesneuvelde Almelose Militairen om terug te keren naar de lijst met gesneuvelden.