Vredespark Almelo
 
 
 
 


Soldaat Oldersma, A. (Anne)

Geboren op 28 juni 1913 te Emmen
Overleden op 12 mei 1940 te Wouw

Rang Soldaat
Militair onderdeel 27 Compagnie Mortieren

Soldaat Oldersma maakte met de 27e Compagnie Mortieren deel uit van het 27e Regiment Infanterie.

Het gehele regiment was op 10 mei 1940 gelegerd vak Bakel van de Peel/Raamstelling. Na de Duitse doorbaak van de Peel/Raamstelling en de stellingen langs de Zuid-Willemsvaart zijn de onderdelen van 27 RI terecht gekomen in de vaak chaotische terugtocht van allerlei Nederlandse onderdelen van de Peeldivisie in westelijke richting. 

Een deel van 27 RI is al in Noord-Brabant door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt, een deel is terechtgekomen in Zeeland en weer anderen hebben Antwerpen bereikt. 

Soldaat Oldersma was met zijn onderdeel op de terugtocht door Brabant en is gesneuveld ten gevolge van een luchtaanval, aan of bij de Roosendaalseweg in Wouw,  op de 12e mei om 11.10 uur.

De weg was vol met Franse auto's en soldaten. De bus waarin de Nederlandse soldaten zaten, stopten bij een boerderij toen Duitse vliegtuigen naderden.
De Luitenant van de mortierencompagnie stuurde de soldaten snel uit de bus om in dekking te gaan. Toen de aanval voorbij was, vond de Luitenant zijn gesneuvelde mensen naast de boerderij. De boerderij was getroffen door 2 bommen.

In deze luchtaanval sneuvelden in totaal 4 Nederlandse soldaten. Twee van hen waren, naast soldaat Oldersma, soldaat Hendrik Guiljam en sergeant Van Leeuwaarden, alle drie van dezelfde eenheid, 27 Compagnie Mortieren.

Ook Franse soldaten waren het slachtoffer van deze aanval. Onder andere Soldaat André Besse werd zwaar gewond en is op 15 mei 1945 overleden te Roosendaal.

Anne Oldersma liet een vrouw en 2 kinderen na.


Klik naar boven of naar startpagina of klik op Tweede Wereld Oorlog Gesneuvelde Almelose Militairen om terug te keren naar de lijst met gesneuvelden.