Vredespark Almelo
 
 
 
 


 

Korporaal Assink F. W. (Frederik Wilhelm)

  

Geboren op 07-05-1913 in Ambt-Almelo
Overleden op 20-02-1942 in Balikpapan

Rang: Korporaal Genie
Militair onderdeel: KNIL

Frederik Wilhelm Assink is geboren op 7 mei 1913 te Ambt Almelo als zoon van Karel Lodewijk Assink, Boer van beroep, en Dina Nijland. 

 Fredrik was verloofd met Gerritje Bosch.


De moord op de Europese inwoners van Balikpapan (Borneo) door het Japanse Leger op 20 februari 1942.

Nadat het Japanse Leger in feb. 1942 bij Balikpapan was geland en de stad vervolgens had bezet, werden alle Nederlanders, ook de artsen en acht patiënten van het plaatselijke ziekenhuis, verzameld en gevangen genomen.

Vervolgens werden zij allen op 20 feb. 1942 vastgebonden en gedwongen in de richting van de kust te lopen, in de omgeving van het oude fort “Klandasan”.

Op het strand aangekomen werden de Off. v. Gezondheid, dr. Arps, en Hoofdinspecteur van politie H.W. Verplak van de anderen afgescheiden.

Nadat zij apart stonden opgesteld, werden zij onthoofd.
Vervolgens begonnen de Japanse soldaten de overige gevangenen de zee in te drijven, totdat zij op borsthoogte in het water stonden.
Toen dat was gebeurd, werden de gevangenen één voor één door de Japanse militairen doodgeschoten.

De bevolking was door de Japanners gedwongen getuige te zijn van deze vreselijke gebeurtenis. Door de stromingen in de zee, spoelden naderhand de lichamen van de slachtoffers terug op het strand en werden daarna door de plaatselijke bevolking begraven.

Na WOII werden hun stoffelijke overschotten door de OGS herbegraven op het Ned. Ereveld “Kembang Kuning”te Soerabaja.

In totaal verloren die dag 78 Nederlanders het leven. Korporaal Frederik Wilhelm Assink was één van de slachtoffers, die door het Japanse Leger werd geëxecuteerd.

Korporaal Assink ligt nu begraven op het Nederlandse Ereveld “Kembang Kuning” te Soerabaja in het verzamelgraf Balikpapan,

De reden van dit moorddadige optreden zou zijn, dat de Commandant van de Japanse troepen zeer ontstemd was over het feit dat - in opdracht van de Nederlandse Garnizoenscommandant Luitenant- Kolonel C. van den Hoogenband - de Nederlandse verdedigers alle belangrijke bruggen en olie-installaties tijdig hadden opgeblazen en in brand hadden gestoken.Klik naar boven of naar startpagina of klik op Tweede Wereld Oorlog Gesneuvelde Almelose Militairen om terug te keren naar de lijst met gesneuvelden.