Vredespark Almelo
 
 
 
 

Museum - Collaboratie


Museum - NSB

Naast dat er mensen waren die stilzwijgend de bezetting ondergingen en er mensen waren die het oneens waren met de Duitse bezetter, waren er natuurlijk ook Almeloers die het juist eens waren met hun beleid en met het beleid van de NSB.

Naast dat er mensen het eens waren met de politiek van de bezetter en zijn handlangers, waren er ook Almeloers die actief mee deden.

Hierbij is te denken aan Landwachters, Politieagenten en vrijwilligers bij de Nederlandse tak van de SS.


Museum - Landwacht:
De Nederlandsche Landwacht was een Nederlandse paramilitaire organisatie die op 12 november 1943 van Duitse zijde werd opgericht.

De Landwacht bestond voornamelijk uit NSB'ers die met jachtgeweren waren uitgerust. Vandaar dat de bevolking de scheldnaam "Jan-Hagel" bedacht. Zij droegen geen uniform, maar wel een rode armband.

De Landwacht werd voor het eerst op straat gesignaleerd in maart 1944.
Ze werd vooral ingezet voor de bewaking van gebouwen, het controleren van persoonsbewijzen en het uitvoeren van arrestaties, huiszoekingen en visitaties.
Tijdens deze arrestaties en huiszoekingen zijn verdachten gedood bij vuurgevechten. 
Dat de landwachters niet zachtzinnig omsprongen met hun arrestanten moge duidelijk zijn.
Het executeren liet men vaak over aan leden van de SD of SIPO.
Er zijn enkele verhalen bekend van executies door landwachters zelf.
De beruchte landwachter Slettenhaar uit Almelo voor onder andere de moord op 6 personen in 1948 veroordeeld. 


Ook werd er natuurlijk in Almelo gecollecteerd voor de Winterhulp Nederland. 
Een aan de NSB gelieerde organisatie.

Bovenstaand een zwaaivlaggetje dat uitgedeeld werd aan burgers om tijdens feestelijkheden de steun aan de bezetter duidelijk te maken.

Museum - NDK

De Nederlandsch-Duitsche Kultuurgemeenschap (NDK) werd op 15 februari 1941 opgericht. Het doel was het culturele leven in Nederland en de culturele samenwerking tussen Nederland en Duitsland te bevorderen. De stichting kende een Duitse en een Nederlandse president, respectievelijk professor F. Wehofsich en de NSB’er en bankier H.C. van Maasdijk. Een groot deel van de leden (in juni 1944 bijna 20.000) bestond uit NSB’ers.



Museum - Kinderlandverschickung

Een andere vorm van collaboratie was deelname aan het vakantie programma voor kinderen, georganiseerd door de bezetter. Dit programma werd Kinderlandverschickung genoemd. Bekend is dat ook Almelose kinderen op vakantie werden gestuurd. (natuurlijk alleen van nationaal socialistische ouders)
De Duitsers hadden in de meeste van de door hen bezette gebieden van dit soort vakantieoorden opgericht.

Envelop van een Kinderlandverschickungslager (KLV-Lager)in het huidige Tsjechië,  gecensureerd door de Duitsers. En een envelop van  KLV-Lager Groningen.







Bronnen:
Wikipedia.nl
www.oorlogsmuseummiddelstum.com
oorlogsspullen.nl
www.oorlogsbronnen.nl
geheugen.delpher.nl
www.delpher.nl




Klik naar Boven of naar Startpagina