Vredespark Almelo
 
 
 
 

Verpleegster 1e klas van Strik, F. (Fredrika) (Marine) 


Geboren op 5 januari 1910 te Almelo
Overleden op 22 februari 1942 te Soerabaja a/b Hr.Ms. Op ten Noort
Beroep: Verpleegster 1e kl.

Het schip de ‘Op ten Noort’ was een pakket - mail- en passagiersschip van de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij (KPM).

Op 8 december 1941, de dag dat Nederland de oorlog verklaarde aan Japan, werd de ‘Op ten Noort’ door de Koninklijke Marine gevorderd en op het Marine-etablissement te Soerabaja, Java, verbouwd tot hospitaalschip.

Op 4 februari 1942 werd de ‘Op ten Noort’, aangemeld als hospitaalschip bij de Japanse regering en het Internationale Rode Kruis te Genève in Zwitserland..

De Japanse ministeries van buitenlandse zaken en marine bevestigden de status van het schip diezelfde dag.

Hoewel het schip duidelijk herkenbaar was als hospitaalschip, door de grote rode kruizen op de schoorsteen en de scheepswand, werd het op 21 februari door Japanse vliegtuigen gebombardeerd toen het door het Westervaarwater op weg was naar Soerabaja.

Hr. Ms. Op ten Noort kreeg een voltreffer op het achterschip en een aantal near misses (indirecte treffers) te verwerken.

Drie leden van de medische staf werden getroffen door bomscherven waarvan een chirurg en een verpleegster op slag gedood werden. Het derde dodelijke slachtoffer was een medische analist die de volgende dag overleed.

Verder waren er als gevolg van het bombardement elf gewonden te betreuren. Het schip werd daarna gerepareerd aan de Perakhaven bij het Marine-etablissement in Soerabaja.Klik naar boven of naar startpagina of klik op Tweede Wereld Oorlog Gesneuvelde Almelose Militairen om terug te keren naar de lijst met gesneuvelden.