Vredespark Almelo
 
 
 
 

Nederlands Indië 1945 - 1950


Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Nederland zijn koloniale gezag over Nederlands Indië tijdelijk kwijtgeraakt.

Op 17 augustus 1945, twee dagen na de Japanse capitulatie, riepen de Indonesische leiders Soekarno en Hatta de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. Nederland probeerde vanaf 1945 zijn gezag met politieke en militaire middelen te herstellen om zo een geleidelijk dekolonisatieproces onder Nederlandse leiding af te dwingen.

In deze strijd zette Nederland in de jaren 1945-1949 ruim 200.000 militairen in. Onder wie 95.000 dienstplichtigen en 25.000 oorlogsvrijwilligers uit Nederland. Desondanks raakte Nederland zijn belangrijkste kolonie kwijt.

Tijdens of door dit grootschalige conflict, dat op 27 december 1949 eindigde met de Nederlandse erkenning van de Indonesische onafhankelijkheid, kwamen ongeveer 6.000 militairen in dienst van het Koninkrijk om het leven.

Op het Indië monument in het Hagenpark staan de namen van 15 militairen uit Almelo die hun leven gelaten hebben in dit conflict.  

Op de internetpagina van Commissie Indië Monument Almelo, www.indiemonumentalmelo.nl, kunt u meer informatie vinden over de herdenking die sinds 1998, jaarlijks plaatsvindt. 

Wanneer in onderstaande lijst na de naam een icoon van een geopend boek staat ( 📖), is er meer informatie beschikbaar. Klik op het icoontje om naar de pagina te gaan.

Gesneuvelde Almelose militairen in Nederlands Indië in de periode 1945-1950

 

Soldaat Beverdam, H. J.       📖


Korporaal Bussink, J. 📖


Luitenant van Dijk, H. 📖


Soldaat van Foeken, J. 


Soldaat Heijda, H.


Korporaal Hilgerink. A. F. 


Korporaal van der Horst, H. F. 


Korporaal Kampinga, H. P. J. A. 


Korporaal Keizer, J. T.      📖


Soldaat Linneman, M. H. 


Soldaat Ottens, G. 


Marinier ten Hove, A.


Soldaat Schansert, H. G.   📖


Soldaat Tanke, J. M. A.       📖


Korporaal Veerenhuis, J. 
Klik naar boven of naar startpagina