Werktuigkundige Warmink, J. (Jan)
Troepentransportschip Sloet van de Beele van de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij, onder kapitein C.L. van Dierendonck en de torpedobootjager Hr. Ms Van Nes', die als haar beschermer meevoer, werden in de Gasparstraten, ten zuiden van het eiland Bangka, door vliegtuigen van het Japanse vliegkampschip 'Ryujo' aangevallen en beiden tot zinken gebracht.
De Sloet van de Beele was met 383 KNIL-militairen van Tandnong Padan (Billiton) vertrokken naar Tandjong Priok.
Op 17 februari 1942 werd bij Staf te Batavia van Hr. Ms. van Nes een sein ontvangen, dat zij en de Sloet van de Beele werden aangevallen door vliegtuigen.
De mijnenveger “Ceram" en enkele vliegboten van het Marine vliegkamp Priok reageerden en gingen op zoek naar overlevenden.
Op 21 februari werden met de Catalina Y-45 25 man van de Sloet van de Beele en later met de X-17 45 man van de van Nes de gered. Ook kwam de Y-45 aan met in totaal 79 overlevenden aan boord. Deze mensen hadden 4 x 24 uur in het water gelegen.
De volgende dag werden nog 4 mensen gered.
Op 21 of 22 februari kwam de Hr. Ms. Ceram terug met 38 geredden van de Sloet van de Beele. De commandant van de Ceram , Mooy, was hardnekkig doorgegaan met zoeken en had uiteindelijk succes gehad door het ontvangen van een aanwijzing van één der vliegtuigen
Omdat er ook nog burgers aan boord waren is niet bekend hoerveel personen het leven hebben verloren.
Op oorlogsgravenstichting.nl staan 118 namen Nederlandse slachtoffers van de Sloet van de Beele. 69 personen staan vermeld als Nederlandse slachtoffers van de Hr. Ms. van Nes.
De masten van het wrak van de Sloet van de Beele waren in 1958 nog steeds zichtbaar in de Gasparstraten.
Klik naar boven of naar startpagina of klik op Tweede Wereld Oorlog Gesneuvelde Almelose Militairen om terug te keren naar de lijst met gesneuvelden.