Tweede wereld oorlog
De Tweede wereld oorlog begon eigenlijk met de Chinees-Japanse oorlog in 1937.
De oorlog in Europa begon met de inval in Polen in 1939.
Op 1 september 1939 werd Polen aangevallen door nazi-Duitsland (operatie Fall Weiss). Op 3 september verklaarden Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, Duitsland de oorlog.
Nederland had neutraal willen blijven maar op 28 augustus 1939 begint de algemene mobilisatie van het Nederlandse leger, dat uiteindelijk over 300.000 manschappen beschikt.
Adolf Hitler liet op vrijdag 10 mei 1940 om 3 uur 55 Nederlandse tijd de invasie op Nederland inzetten. (operatie Fall Gelb)
Op 14 mei eisten de Duitsers de overgave van Rotterdam; tijdens de onderhandelingen hierover werd de stad al gebombardeerd (zie bombardement op Rotterdam) met ca. 800 doden en 78 000 daklozen tot gevolg.
Er werd van gezegd dat dit door een communicatieprobleem was veroorzaakt.
Toen ook Utrecht met een bombardement bedreigd werd, besloot Generaal Winkelman zijn strijdmacht in de late middag van 14 mei over te geven.
De bezetting was een feit.
Voor de burgers van Nederland brak een onzekere tijd aan.
De museumstukken in deze sectie geven een inkijkje in de strijd, dagelijks leven, verzet en vervolging. Deze sectie eindigt bij de bevrijding in 1945.
De tweede wereldoorlog eindigde op 15 augustus 1945 toen Japan zich over gaf.
Deze oorlog ging in Nederlands Indië naadloos over in de oorlog voor onafhankelijkheid. Terwijl in Nederland de wederopbouw van start ging, werden de vijandelijkheden in Nederlands Indië pas in 1962 beëindigd.
Museumstukken van de strijd in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw Guinea worden getoond in de volgende secties.
Klik naar boven of naar startpagina
Bron:
Wikipedia.nl.
C. B, Cornelissen.
www.tweedewereldoorlog.nl
www.oorlogsdodennijmegen.nl