Museum - Stil verzet:
Tante Jo draagt een broche en een hanger van zilvergeld
Bovenstaand een deel van de verzameling stil verzet van VredesparkAlmelo.nl.
Nederlanders moesten hun zilveren geld inleveren bij de bezetter.
Hier kwam zinken geld voor in de plaats (zonder de term Koninkrijk en de afbeelding van de Koningin er op).
De zinken munten die het zilvergeld vervingen. Hier de stuiver.
Echter hielden veel mensen hun zilver geld vast en maakten er sierraden van. Onder meer door onderduikers werd dit gedaan.
Het dragen van deze sierraden werd natuurlijk niet gewenst door de Duitsers. Vandaar de term "Stil Verzet"
Het oranje V - speldje is ook een vorm van stil verzet.
In eerste instantie was het een teken van verzet TEGEN de Duitsers. Later gingen de Duitsers met het logo aan de haal door het te gebruiken in hun campagne "V-Duitschland wint op alle fronten"
De broche met een kwart gulden uit Nederlands Indië is een vorm van lokaal stil verzet tegen de Japanse bezetter.
Museum - Illegale krantjes:
Bovenstaand een deel van de verzameling verzetskranten van VredesparkAlmelo.nl.
In tegenstelling tot de door de bezetter toegestane kranten schreven deze kranten over de successen van de geallieerden en de nederlagen van de Duitsers.
Museum - Spotprenten en zo:
Spotprenten: een van Adolf Hitler te vouwen in verschillende poses. En een van Hermann Göring.
Er werden door de Nederlandse bevolking ook spotprentjes gemaakt en onderling gedeeld. Werd je betrapt met een dergelijk iets, was een gevangenisstraf het minste wat je kon overkomen.
Op bovenstaande foto staan Riet Hoogland (rechts) en Emmy Naarding, gevangen gezet in Enschede. Beide dames werden gearresteerd omdat ze een spotgedicht over hadden getypt.
Museum - Actief en gewapend verzet:
Naast stil verzet was er ook actief verzet.
Door heel Twente waren er meerdere verzetsgroepen.
Er waren groepen die zich bezighielden met het drukken van illegale krantjes, het maken van valse persoonsbewijzen, distributie van bonnen voor onderduikers, het helpen van onderduikers en natuurlijk onderduiken zelf.
Een bijzonder museumstuk van VredesparkAlmelo.nl is onderstaand mes.
Aan de Ootmarsumsestraat (te Almelo) zat een jongeman ondergedoken vlak bij de Vriezebrug. Naast zijn onderduikadres, in de villa van Hedeman, zaten Duitsers ingekwartierd. In de schuur achter de villa hadden de Duitsers hun voorraden opgeslagen.
De jongeman had op een avond honger en ging op rooftocht bij de buren. In de schuur vond hij eten EN onderstaand mes. Beiden wisselden van eigenaar.
Daarnaast waren er ook zogenaamde knokploegen die gewapend verzet pleegden. Zij saboteerden bijvoorbeeld spoorlijnen, telefoonlijnen, pleegden overvallen op distributiekantoren bevrijden gevangenen uit gevangenissen en het meest beroemde verhaal uit Almelo: de grote bankroof.
Onderstaande foto laat een patroondoosje zien , met patronen uit 1943, welke deel uitmaakte van een wapendropping in Twente. De .45 ACP patronen werden gebruikt in bijvoorbeeld de Colt 1911 en de M1917, het Thompson machinepistool en de Liberator, een pistooltje ontwikkeld door de geallieerden voor het verzet in bezet Europa.
Op het Springendal bij Ootmarsum is een Droppingmonument geplaatst bij de plek waar in de tweede wereldoorlog wapendroppingen plaatsvonden.
Bronnen:
Wikipedia.nl
binnenlandsestrijdkrachten.nl,
C. B. Cornelissen,
archief R. Slots,
www.demuseumfabriek.nl
sofrep.com
ima-usa.com
americanhandgunner.com
Klik naar boven of naar startpagina